Pyszne zamienniki nabiału – moje wege propozycje
Dowiadujesz się, że masz nietolerancję białka mleka krowiego albo po prostu chcesz z zrezygnować z nabiału, ale nie wiesz, od zego zacząć? To nie jest takie trudne. Poznaj pyszne zamienniki nabiału.
Zastanawiasz się, czy są w zwykłych sklepach produkty, którymi możesz zastąpić jogurt, żółty ser, śmietanę i mleko? Sprawdź, co ja spożywam, odkąd się dowiedziałam, że nabiał mi szkodzi.
Nietolerancja białka mleka – pyszne zamienniki nabiału

Zamiennik żółtego sera do kanapek: Bez deka mleka – vege plastry na bazie tłuszczu kokosowego o smaku goudy, sera wędzonego i inne. Używam go do pizzy, spaghetti, kanapek. Smakuje bardzo podobnie do tradycyjnego żółtego sera.



Zamiennik sera Parmezan: Violife – idealny do dań na ciepło, takich jak risotto, pizza, zapiekanka czy zupa krem.



Zamiennik jogurtu: PlantOn – jogurt wegański na bazie mleczka kokosowego. Dostępny z cukrem lub bez, naturalny lub owocowy. Nie każdemu od razu może posmakować, ale wiem po sobie, że do tego smaku można się przyzwyczaić a nawet go polubić.



Zamiennik śmietany: Planton Cremao Sour. Nie smakuje jak klasyczna śmietana, ale, gdy marzymy o mizerii lub śmietankowym dodatku do zupy, sprawdzi się znakomicie. W tym produkcie wyczuwalny jest smak kokosa, ale z czasem przestaje to przeszkadzać.



Zamiennik sera feta: wegańska feta grecka – Violife. W smaku jest delikatny, śmietankowy i naprawdę smaczny. Idealny nie tylko do sałatek.



Zamiennik serka do smarowania pieczywa: Bez deka mleka lub Violife – wegański kremowy ser o różnych smakach. Idealny do kanapek.



Zamiennik zagęszczonego mleka w puszce, karmelu: deser sojowy Carrefour o smaku wanilii, karmelu lub czekolady. Używam go do smarowania wafli deserowych, ale nadaje się również do ciast.



Zamiennika deseru – Pudding czekoladowy Bez deka mleka. U mnie sprawdza się zawsze, gdy mam ochotę na coś słodkiego, zwłaszcza na czekoladę. Niestety czekolady wegańskie w kostce mi nie smakują.



Zamiennik mleka zwierzęcego: mleko roślinne (m.in. owsiane – dla tych, co mogą spożywać gluten, sojowe, kokosowe, migdałowe, ryżowe, orzechowe). Na rynku jest ich bardzo dużo. Jedne mają zdrowy skład – tylko 2-3 naturalne składniki. Inne mają więcej dodatków – niekoniecznie zdrowych. Proponuję wypróbować kilka rodzajów mleka z różnych firm i wybrać dla siebie odpowiednie zarówno pod względem składu, smaku jak i ceny. Ja najczęściej korzystam z mleka firmy Rossmann (kokosowe używam do deserów, a sojowe do kawy), bo ma prosty skład, nie zawiera cukru i jest łatwo dostępne. Niekiedy można je kupić za połowę ceny.
Roślinne zamienniki nabiału można kupić m.in. w niektórych sklepach Carrefour, Auchan, Rossmann, tych z żywnością ekologiczną i sklepach internetowych.